وب سایت رسمی دکتر مرتضی دلخوش

 
دکتر دلخوش

درد پس از جراحی

درمان دیسک کمر بدون جراحی

آیا درد پس از جراحی امری طبیعی است؟

بسیاری از بیماران پس ار انجام عمل جراحی ستون فقرات، انتظار دارند دیگر دردی نداشته باشند ولی در عده ای از بیماران که به علت دیسک کمر، سرخوردگی مهره،شکستگی مهره و یا تنگی کانال نخاعی تحت عمل جراحی قرار گرفته اند بروز علایمی مانند درد، بی حسی و محدودیت حرکتی، بیمار را مجبور میکند تا جهت ادامه درمان به پزشک مراجعه کند بروز علایمی مانند بی حسی، درد پس از جراحی میتواند مربوط به ایجاد چسبندگی در ناحیه ی جراحی شده باشد که در فاصله ی زمانی بلافاصله و یا ماه ها و یا حتی سالها پس از انجام عمل جراحی خود را نشان دهد معمولا ایجاد چسبندگی روندی پیش رونده دارد و علایم آن با گذشت زمان، شدت پیدا میکند و حتی گاها محدودیت های بسیاری را برای بیمار به همراه دارد.

چسبندگی یا اصطلاحا فیبروز، قسمتی از مسیر ترمیم بافت داخل کانال نخاعی است در تعدادی از بیماران روند ترمیم موجب ایجاد بافت های سلولی اضافی در ناحیه ی جراحی شده میشود که اصطلاحا به آن اسکار میگویند اسکار در داخل کانال نخاعی مانند شبکه ی تار عنکبوت کلافی را ایجاد میکنند که چسبندگی نام دارد. (وقتی در هر ناحیه از بدن، برشی ایجاد میشود مکانیسم ترمیم فعال میشود و این امر موجب بهبودی زخم میشود)

حتی در بهترین مراکز درمانی در 30 تا 40 درصد از عمل های جراحی ستون فقرات، چسبندگی بعد از عمل رخ میدهد بروز چسبندگی بعد از عمل جراحی یک عارضه ی جراحی است و به نحوه ی کار جراح و یا خطای پزشکی، مرتبط نمیباشد و بیشتر به خصوصیات فردی بیمار و نوع عمل بستگی دارد. در بیمارانی که چندین بار تحت عمل جراحی قرار گرفته اند شیوع این عارضه بیشتر است.

برای پیشگیری از چسبندگی بعد از عمل جراحی دیسک کمر چه باید کرد؟

ما همیشه گفتیم که پیشگیری بهتر از درمان است در ادامه به چند روش که از بروز چشبندگی بعد از جراحی جلوگیری میکند اشاره خواهیم کرد

1- حرکات کششی :کشش ریشه ی عصب پس از جراحی کمر ، مانع از تبدیل شدن فیبروز اپیدورال به یک شکل بالینی خواهد شد قسمت بیشتر اسکار در طول 6 الی 12 هفته پس از انجام عمل جراحی دیسک کمر بوجود می آید این نظریه وجود دارد در این مدت، اگر عصب متحرک باشد عصب با چسبندگی مهره بعد از عمل چسبانده نمیشود و اسکار ایجاد شده دیگر مشکل ساز نخواهد شد. ورزشها و حرکات کششی مرتبط با این موضوع را در کانال تلگرامی دکتر دلخوش مطالعه و سپس انجام دهید.

2- آب درمانی زیر نظر پزشک معالج

3- الکترو درمانی : شایعترین شکل الکترو درمانی، تحریک الکتریکی از طریق پوست میباشدکه در این روش با استفاده از تحریک الکتریکی کم ولتاژ،سیستم عصبی حسی فعل و انفعال انجام میدهد و در کاهش درد بیمار کمک کننده است.

4- تزریق اپیدورال: در این روش، به وسیله ی سوزنهای مخصوص، تحت گاید فلوروسکوپ که تصویر زنده ای از ستون فقراط را به ما نشان میدهد با تزریق ترکیبی از داروهای خاص که حاوی آنزیم مخصوص باز کردن چسبندگی است در فضای اپیدورال به خصوص با روش ترانس فورامینال ( انتشار دارو به قسمت خارجی و قدامی فضای اپیدورال در این روش بیشتر است )در برطرف کردن این چسبندگی ها موثر است.در موارد مقاوم، اپیدروسکوپی یا جراحی مجدد را میتوان بکار برد.

5- لیزر کم توان: این روش در 60 درصد از بیماران منتخب جواب میدهد.

 مزایای مداخلات غیر جراحی ستون فقرات:

این روش ها معمولا بصورت سر پایی انجام میشود و نسبت به جراحی باز عوارض خیلی کمتری دارند.خونریزی ، آسیب بافتی و عصبی، خیلی کمتر از جراحی باز میباشد بیمار در مدت زمان بسیار کمتری پس از مداخلات غیر جراحی به زندگی روز مره ی خود برمیگردد و هزینه های مراقبتی و درمانی کمتری دارند و در صورت انتخاب مناسب بیمار و روشهای درمانی، درصد اثربخشی بالایی دارد.

موارد منع انجام مداخلات غیر جراحی ستون فقرات:

عدم رضایت بیمار، جدا شدن دیسک و پاره شدن آن، آسیب حسی و حرکتی شدید(علایم رادیکولار)، عفونت موضعی،مصرف داروهای ضد انعقاد،حاملگی و شیر دهی و اختلال روانی شدید بیمار، از موارد منع انجام مداخلات غیر جراحی ستون فقرات میباشد.

عوارض مداخلات غیر جراحی ستون فقرات: با توجه به اینکه هیچ کار پزشکی بدون عارضه نمیباشد مواردی همچون خونریزی در آسیب به عروق، عوارض عصبی، عفونت، نیاز به تکرار مداخله، افزایش فشار خون و قند خون به مدت چند روز، تزریق در فضای سابدورال یا ساب اراکنویید هرچند نادر، ولی گزارش شده است.

برای آشنایی بیشتر با نحوه ی درمان دیسک کمر بدون جراحی، کانال تلگرامی و پیج اینستاگرام دکتر دلخوش را دنبال کنید.

2
دیدگاه‌های نوشته

    جاوید 2023/01/18 پاسخ

    خیلی عالی
    ممنون بابت توضیحات خوبتون

      کارشناس سایت 2023/01/18 پاسخ

      ممنون